Kebo » Specials » Elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen: het vervoer van de toekomst?

Elektrische voertuigen: het vervoer van de toekomst? De verkoopcijfers van elektrische auto's, fietsen en scooters stijgen hard. Steeds meer mensen kiezen voor elektrische vervoer in plaats van 'normaal' vervoer. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen? Waarom maken mensen deze keuze? En hoe werkt zo'n elektrische auto, scooter of fiets nu precies?

Elektrische vervoersmiddelen

In tegenstelling tot een normale auto of scooter hoef je een elektrische auto of scooter niet te vullen met fossiele brandstoffen als gas, benzine of diesel. De elektrische auto of scooter kun je namelijk gemakkelijk opladen met elektriciteit. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de berijder zelf. Voor de elektrische fiets is dit weer anders, want een normale fiets is natuurlijk beter voor het milieu dan een elektrische fiets. Maar de elektrische fiets heeft dan weer als voordeel dat het mensen ondersteunt bij het trappen. Waar het vroeger vooral oudere mensen waren die op een elektrische fiets reden, zie je de elektrische fiets nu voor alle doelgroepen.

De voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en daar zijn verschillende redenen voor, namelijk:
  • Het is beter voor het milieu
  • De fossiele brandstoffen raken op, stroom niet
  • Het geeft verschillende belasting voordelen

Bovenstaande voordelen gelden uiteraard vooral voor de elektrische auto en scooter, voor de elektrische fiets zit dit weer anders, al is deze ook niet bijzonder slecht voor het milieu.

Nadelen elektrisch rijden

Naast de bovenstaande voordelen kleven er ook nadelen aan het rijden op elektriciteit, namelijk:
  • De aanschaf van de elektrische auto, scooter of fiets is vaak duurder
  • Je bent afhankelijk van een oplaadpunt

Voertuigen van de toekomst

De voordelen lijken toch op te wegen tegen de nadelen, want de verkoopcijfers van de elektrische vervoersmiddelen blijven groeien. Volgens voorspellingen zullen er in de toekomst zelfs alleen nog maar elektrische voertuigen worden gebruikt.

De elektrische fiets: Fiets van de toekomst?

Je ziet ze steeds vaker voorbij rijden: Elektrische fietsen. De BOVAG meldde in 2013 al dat de verkoopaantallen van de elektrische fietsen sterk stijgen en dit lijkt in de toekomst alleen maar meer te…
De elektrische scooter: scooter van de toekomst?

De elektrische scooter: scooter van de toekomst?

Nu steeds meer mensen rekening houden met het milieu zijn ook de elektrische voertuigen in opkomst. De verkoopcijfers van elektrische fietsen en elektrische auto's stijgen in rap tempo, maar ook de el…
Elektrische auto: Auto van de toekomst?

Elektrische auto: Auto van de toekomst?

Steeds meer mensen houden rekening met de gezondheid van het milieu en dat zie je ook aan de opkomst van elektrische voertuigen. De verkoopcijfers van elektrische auto's stijgen in rap tempo. Inmiddel…
Gepubliceerd door Kebo op 07-11-2014, laatst gewijzigd op 20-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.